uniVersI/OLinnunradan uudet vaatteet

Ennen siirtymistä mustien aukkojen ihmeelliseen maailmaan, en voi olla mainitsematta uusista havainnoista, joiden mukaan Linnunrata on kaksi kertaa massiivisempi kuin aiemmin on ajateltu. Kyseiset tutkimustulokset julkaistiin AAS:n (American Astronomical Society) tapaamisessa Kaliforniassa tällä viikolla.

Linnunradan rakenteen tutkimus on erityisen haasteellista, koska satumme majailemaan itse sen kiekon tasossa, mikä tekee kokonaisvaikutelman galaksistamme varsin suttuiseksi. Näkymä Linnunradan keskustaan on täynnä pölypilviä peittäen suuren osan galaksista taakseen. Nykyisin nerokkailla havaintomenetelmillä, käyttäen hyväksi säteilyn eri aallonpituuksia, pääsemme kuitenkin kurkistamaan pölyverhon taakse saadaksemme paremman kuvan Linnunradasta. Esimerkiksi vasta äskettäin havaittiin kotigalaksimme infrapunakartoituksessa, että Linnunradan keskiosio on muodoltaan sauvamainen eikä ellipsi kuten aiemmin ajateltiin. Tämä havainto siirsi Linnunradan galaksien taksonomiassa tavallisista kierteisgalakseista sauvaspiraaligalakseihin, joita molempia kuitenkin esiintyy runsain mitoin maailmankaikkeudessa.

AAS:n tapaamisessa julkaistussa uudessa tutkimuksessa käytettiin puolestaan ennätystarkkoja VLBA (Very Long Baseline Array) radiomittauksia Linnunradan tähtien syntyalueilta. Radiosäteily, kuten infrapunasäteily, läpäisee vaivatta Linnunradassa esiintyvät pölypilvet ja näin ollen informaatiota saadaan koko galaksin alueelta. Tähtien syntyalueissa esiintyy paikkoja, joissa vesimolekyylit vahvistavat ympäriltä tulevaa radiosäteilyä samalla tavalla kuin laseri vahvistaa näkyvää valoa. Nämä kohteet onkin nimetty masereiksi, joka tulee sanoista microwave/molecular amplification by stimulated emission of radiation. Kun masereita havaitaan Maan ollessa radallaan vastakkaisissa pisteissä, ne siirtyvät hieman taustalla oleviin tähtiin nähden. Tämä nk. parallaksimittaus on tähtitieteessä ainoa suora tapa mitata jonkin kohteen etäisyys, vaikka muitakin luotettavia etäisyyden määritelmiä on iso liuta.

Havainnekuva parallaksimittauksesta. Credit: Splung.com Physics

VLBA-mittaukset ovat niin tarkkoja, että myös masereiden liike avaruudessa pystytään määrittämään. Näin saadaan selville niiden kiertonopeus Linnunradan keskuksen ympäri. Kappaleen kiertonopeus keskuksen ympäri vastoin määräytyy ainoastaan kiertoradan sisään jäävän massan määrästä. Uusien tulosten mukaan Linnunrata pyörii n. 50 km/s nopeammin aikaisempiin mittauksiin verrattuna. Näin ollen Aurinkokunnan liikkuu n. 270 km/s Linnunradan keskuksen ympäri. Suurempi nopeus vastaa siis suurempaa massaa ja laskutoimituksen jälkeen päädytään tulokseen, että Linnunrata on 50% massiivisempi kuin aiemmin on ajateltu. Tutkimuksessa myös todettiin, että tähtien syntyalueet keskittyvät neljään spiraalihaaraan.

Robert Hurt, IPAC; Mark Reid, CfA, NRAO/AUI/NSF.

Taiteilijan näkemys Linnunradasta keskusosineen ja spiraalihaaroineen. Tutkimuksessa käytetyt tähtien syntyalueet on merkitty vihreillä ja sinisilla palloilla sekä Aurinkokunnan sijainti punaisella pallolla. Credit: Robert Hurt, IPAC; Mark Reid, CfA, NRAO/AUI/NSF.

Linnunradan massan lisäys tuo sen samaan kokoluokkaan Andromedan galaksin kanssa, jota aiemmin luultiin suurimmaksi galaksiksi paikallisessa galaksijoukossa. Saimme siis juuri ylennyksen kulmakunnan kingiksi.

Mainokset

Trackbacks & Pingbacks

 1. Universumin koko « uniVersI/O pingbacked : 7 years, 4 months ago

Kommentit

 1. * Jere says:

  Tämähän oli mielenkiintoinen ja laadukas pätkä. Puske vaan lisää tälläisiä, näitä on nimittäin hirmu mukava lukea. Yli kuukauden tauko julkaisujen välillä on kuitenkin vähän liikaa, joten tsemppiä!

  Päiväys: 9 years, 4 months ago
 2. * Karri says:

  Kiitos kohteliaisuuksista ja ensimmäisestä kommentista! Koitan saada seuraavan postauksen mitä pikimmiten ulos. Haukkasin ehkä vähän liian ison palan kerralla, mutta kohta saamme nauttia ”mustien aukkojen olemisen sietämättömästä keveydestä” a la Karri.

  Päiväys: 9 years, 4 months ago


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: