uniVersI/OTiedeviikko 14/10

Ajattelin kokeilla uutta artikkelisarjaa, jossa kirjoitan lyhyesti kuluneen viikon tiedeuutisista, jotka ovat syystä tai toisesta pistäneet silmään. Tässäpä ihka ensimmäinen osa LHC:n kunniaksi:

Large Hadron Collider -hiukkaskiihdytin toimii vihdoinkin!

Tiistaina (30.3) 13.06 CET LHC-hiukkaskiihdytin CERN:ssä törmäytti vihdoinkin hiukkasia yli 15 vuoden suunnittelun, rakentamisen, rikkoutumisen ja patongin palan jälkeen. Fyysikot ohjasivat onnistuneesti kaksi 3.5 TeV:n protonisuihkua törmäyskurssille ja LHC:n mittalaitteet alkoivat rekisteröidä törmäysdataa. 3.5 TeV:n energia protonilla vastaa suunnilleen lentävän itikan energiaa, mutta femtomaalisen pienelle protonille se antaa potkun, joka kiihdyttää sen erittäin lähelle valonnopeutta (99.99…jotain prosenttia valonnopeudesta). LHC:n 28 kilometrin maanalaisella rinkulalla näitä protoneja kulkee yhtä aikaa triljoonia, ja yhden protonisuihkun energia vastaa suunnilleen 50 km/h lentävää lentokonetta. Ei siis ihme, että aikaa ja resursseja on uponnut LHC:n rakentamiseen. Reilu vuosi sitten tapahtuneesta takaiskusta johtuen, LHC törmäyttää protoneja ensin vuoden verran tarjoten tutkijoille käänteisen femtobarnin verran dataa analysoitavaksi, minkä jälkeen sitä huolletaan noin vuoden verran. Huollon jälkeen se käynnistetään uudelleen alunperin suunnitellulla 14 TeV:n törmäysenergialla. LHC:n toivotaan tuovan kokeellisia todisteita hiukkasfysiikan teorioihin, etenkin Higgsin bosonin löytymistä odotetaan kieli pitkällä. Sen lisäksi lisää valoa on odotettavissa supersymmetriateoriaan, pimeään aineeseen ja alkuräjähdyksen ensi hetkiin. Odotettavissa on siis suuria läpimurtoja fysiikassa, mutta kuten monilla fysikaalisilla kokeilla on tapana, LHC:n hiukkaskokeet luovat todennäköisesti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mikä tietysti pitää fyysikot iloisina ja työllistettyinä.

LHC:n lehdistötiedote: http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR07.10E.html

Avaruus-PacMan

Jos Maapallolla on seuralaisenaan kuu-ukko, niin Saturnuksen kuulla Mimaksella (a.k.a Death Star) se on kuu-PacMan:

Credits: NASA/JPL/GSFC/SWRI/SSI

Ylläoleva kuva on Cassini-satelliitin nappaama lämpösäteilykartta Mimaksesta, jossa keltainen väri vastaa noin 92 Kelvinin ja sininen noin 77 Kelvinin lämpötilaa. Mittaushetkellä Aurinko paistoi kutakuinkin keskelle Mimasta, joten tutkijat odottivat tasaista lämpötilajakaumaa jonka huippu olisi keskellä kuvaa ja joka viilenisi tasaisesti reunoille mentäessä. Sen sijaan lämpösäteilyn huippu ei sijannutkaan keskellä vaan tutkijoiden suureksi yllätykseksi reunassa ja kaiken lisäksi vielä V:n muotoisena teräväreunaisena, no, PacMania muistuttavana muotona. Syy tähän Mimaksen epänormaaliin käytökseen on vielä epäselvä, mutta yksi mahdollinen selitys on epätasainen materian jakauma Mimaksen pinnalla. Lämpimät osat voivat olla jotain ainetta, joka vapauttaa Auringosta saamaa energiaa hiljalleen, ja vastaavasti kylmät osat ainetta, joka lämpenee erittäin hitaasti.

Credits: NASA/JPL/GSFC/SWRI/SSI

Lehdistötiedotehttp://saturn.jpl.nasa.gov/news/newsreleases/newsrelease20100329/

Roskaruokariippuvuutta rotilla

Nature Neuroscience -lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa rasvaisen ruoan todettiin aiheuttavan rotilla riippuvuutta ja samanlaisia reaktioita aivoissa kuin kokaiini ja heroiini. Tutkimuksessa rotille syötettiin rasvaista ruokaa, jonka jälkeen niiden palkitsemiskäyttäytymistä testattiin. Tutkimuksessa todettiin, että rotat jatkavat rasvaisen ruoan syömistä, vaikka ne ovat tietoisia sen aiheuttamasta negatiivisesta palautteesta, tässä tapauksessa sähköshokista jalkaan. Kun roskaruokariippuvaiset rotat siirrettiin takaisin perusruokavalioon, ne kieltäytyivät syömästä ruokaa kokonaan ja elivät pari viikkoa nälissään. Tutkijat huomasivat myös, että säätelemällä rottien dopamiinireseptoreita niiden riippuvuuden alkamista voitiin säätää joko aikaisemmaksi, eli riippuvuuden muodostaminen vaati vähemmän roskaruokaa, tai vastaavasti myöhemmäksi. Vaikka yhtäläisyysmerkkiä ei voida vetää rottien ja ihmisten väliin, tutkijoiden mielestä nämä tulokset osoittavat, että säännöllisesti roskaruokaa syövillä ihmisillä voi olla vaikeuksia päästä tästä tavasta eroon vaikka haluaisikin ja olisi hyvin selvillä syömisen aiheuttamista haitoista.

Vedenalainen tulivuorenpurkaus ei sittenkään upota Italiaa

Helsingin Sanomissakin 29.3. uutisoitu ennuste vedenalaisen tulivuori Marsilin purkautumisesta ja siitä mahdollisesti aiheutuvasta tsunamista osoittautui liioitteluksi. Italialaisen Corriere della Serra sanomalehden haastattelema geologi Enzo Boschi kertoi, että Marsili on purkautumassa lähiaikoina ja se voisi nostattaa tsunamin Välimerellä, joka pyyhkäisisi Etelä-Italian yli. Tulivuoribloggaajayhteisö on kuitenkin todennut nämä väitteet liioitteluksi. Marsili ei ole purkautumassa, vaan tulivuori on heikosti aktiivinen, mutta ei enempää kuin mitä on tiedetty jo joitakin vuosia. Volcanism-blogin mukaan purkausuhkatutkimukset on tehty viime vuoden aineistosta ja todennäköisesti tämän mediatempauksen syynä on Marsilin tutkimuksen puuttuva rahoitus.

Mainokset

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tiedeviikko 2010 Top 10 « uniVersI/O pingbacked : 7 years, 6 months ago

Kommentit

  1. * Jere says:

    Tämä idea on mahtava jos vaan jaksat pitää tätä yllä!

    Päiväys: 8 years, 2 months ago


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: