uniVersI/OTiedeviikko 15/10

Uus(i) atomi

Kemistit ovat kirjaimellisesti löytäneet uuden alkuaineen törmäyttämällä kalsium ja berkelium atomeja toisiinsa. Puoli vuotta kestäneen kokeen aikana havaittiin kuusi kertaa ennennäkemätön atomi (ununseptium) jonka järjestysluku, eli protonien määrä atomin ytimessä, on 117. Viisikymmentä vuotta sitten vielä ajateltiin, että kaikki alkuaineet joiden järjestysluku ylittää sadan Mendelejevin jaksollisessa järjestelmässä ovat puoliintumisajaltaan niin pieniä, että niistä ei kannata edes puhua. Uusi löytö kuitenkin vahvistaa nk. stabiilisuuden saari -teoriaa, jonka mukaan ”supermassiiviset” atomit stabilisoituvat mitä painavammiksi ne tulevat. Stabiilisuuden saaren alkuaineiden puoliintumisaika on sen verran pitkä (millisekunneista sekunteihin), että niiden ominaisuuksia pystytään vielä mielekkäästi tutkimaan.

Credits: Wikimedia

Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi amerikkalaisessa Physical Review Letters -lehdessä.

Marsvyöryjä

Marsia kiertävän Mars Reconnaissance Orbiter-satelliitin HiRISE-kamera on ottanut henkeäsalpaavia kuvia tästä punaisesta maailmasta, mutta yksi parhaimmista on tässä:

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Kuvan keskellä näkyvä pölypilvi on maanvyörymä, joka on onnekkaasti tallentunut täsmälleen samaan aikaan sen yli kulkevan satelliitin kameraan. Pilven vasemmalla puolella oleva tiilenpunainen alue on jyrkkä, noin 700 metriä korkea kallio, johon näkymä satelliitista on melkein kohtisuora. Jyrkänteen vasemmalla puolella sijaitseva vaalea Marsin pinta on jäätynyttä hiilidioksidia eli kuivajäätä. Sitä vastoin kuvan oikealla puolella oleva harmahtava Marsin pinta on taas pölyistä basalttikiveä, josta voi erottaa hiekkadyynejä ja kivilohkareita sieltä täältä. Maanvyörymästä aiheutuvan punaisen pilven varjo on myös selkeästi näkyvissä ja siitä pystytään päättelemään, että pilvi ulottuu noin 50 metrin korkeudelle Marsin pinnasta. Tämä jyrkkä kallio sijaitsee Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla, jossa alkava kevät sublimoi kuivajäätä kivenkoloista ja kallionraoista vapauttaen samalla siihen jäätynyttä materiaa, mikä mahdollisesti aiheuttaa juuri havaitun kaltaisia maanvyörymiä.

Uusi Australopithecus laji ihmisen esi-isä?

Etelä-Afrikasta Malapan maailmanperintöalueelta, joka on nimetty Ihmiskunnan Kehdoksi, on löytynyt uusi Australopithecus laji (Australopithecus sediba). Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa tutkijat arvelevat tämän lajin olevan Homo-suvun esi-isä. Kaksi hyvin säilynyttä, nuoren miehen ja aikuisen naisen osittaista luurankoa on ajoitettu noin kaksi miljoonaa vuotta vanhoiksi fossiileiksi, aikaan juuri ennen Homo-suvun alkua. Fossiilit muistuttavat erittäin paljon Australopithecus africanus lajia ja tutkijat arvelevatkin sen olevan juuri löydetyn lajin esi-isä. Australopithecus sediballa on kuitenkin enemmän Homo-suvun erityispiirteitä, kuten parempi mukautumiskyky kahdella jalalla kävelemiseen sekä pienemmät hampaat ja poskipäät, joka erottaa sen Australopithecus africanus lajista.

Credit: Brett Eloff/Lee Berger

Mainokset

Trackbacks & Pingbacks

Kommentit

  1. * Jere says:

    Tää on parhautta. Vaikka suurimman osan näistä uutisista kerkeää viikon kuluessa bongaamaan, on aina kiva kun kuitenkin jotain josta ei ole kerennyt lukea. Tällä kertaa voittaja on tuo mahtava kuva tuosta maanvyöryn aiheuttamsta plumesta :)!

    Päiväys: 8 years, 2 months ago


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: