uniVersI/OTiedeviikko 16/10

Tulivuori-special: Eyjafjallajökull

Kukaan ei varmaan ole välttynyt seuraamasta Eyjafjallajökull-jäätikon alla olevan tulivuoren purkautumista erityisesti siitä johtuneen laajan lentoliikennekiellon takia. Siitä huolimatta purkaus on tieteellisessä mielessä erittäin mielenkiintoinen. Viime kuussa heikompi Eyjafjallajökull-Fimmvörduháls-purkaus hiljeni ollen alle kuukauden aktiivinen, sylkien sisuksistaan hienoja laavakaaria ja lisäten runsaasti alueen turistimäärää. Tämän jälkeen magma löysi uuden reitin ulos Eyjafjallajökull-jäätikön alta ja purkaus muutti luonnettaan räjähdysmäiseksi lähettäen suuria tuhkapilviä korkealle ilmakehään.

Tulivuoret voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan: kuumat pisteet, kuten Havaijin tulivuoret, jotka sylkevät 1200 asteista laavaa jatkuvasti, mutta suhteellisen rauhallisesti sisuksistaan; mannerlaattojen kohtaamispaikkoihin syntyvät tulivuoret, joissa paine pääsee kasautumaan erittäin suureksi aiheuttaen räjähdysmäisiä purkauksia; ja mannerlaattojen erkanemiskohtaan syntyvät tulivuoret, jotka sijaitsevat syvällä meren pinnan alla. Islanti on poikkeus, sillä se sijaitsee aktiivisen kuuman pisteen kohdalla erkanevien mannerlaattojen välissä.  Täten erittäin räjähdysmäistä tulivuorenpurkausta ei pääse tapahtumaan kuten kohtaavien mannerlaattojen sauman kohdalla, mutta kuten Eyjafjallajökullin tapauksessa, islantilaisen tulivuoren purkaus voi muistuttaa hyvin paljon tällaista. Johtuen Islannin sijainnista, basalttinen magma sisältää merkittäviä määriä ryoliittiä, joka sisältää piioksidia ja muita räjähdysherkkiä aineita. Kun ryoliittinen magma nousee maan pinnalle, se voi johtaa räjähtävään purkaukseen. Tämän lisäksi kuuman magman kohdatessa jäätä ja vettä maanpinnalla, ne höyrystyvät erittäin nopeasti lisäten purkauksen räjähtävyyttä ja voimaa sekä lähettäen tulivuorikaasuja korkealle ilmakehään lentoliikenteen riesaksi. Lisäksi sulanut jää aiheuttaa erittäin voimakkaita tulvia, jotka voivat helposti liikutella autoja ja taloja mukanaan.

Eyjafjallajökullin tapauksessa tuhkapilvien korkeudeksi raportoitiin neljästä yhteentoista kilometriä. Tulivuoren tuhka sisältää amorfista piioksidia, joka voi sulaa joutuessaan lentokoneen turbiineihin tehden niistä käyttökelvottomat, mikä johtaisi vaarallisiin tilanteisiin ja tästä johtuen laaja lentoliikennekielto on Pohjois-Euroopassa vieläkin voimassa. Tulivuoren vaikutukset jäävät kuitenkin paikallisiksi, koska purkauksen voima ei yllä mannerlaattojen kohtaamispaikassa sijaitsevien tulivuorien räjähdysmäisien purkausten tasolle ja ilmastoa kylmenevää efektiä ei pääse syntymään. Purkaus voi kuitenkin kestää useita kuukausia ja aiheuttaa pitkiäkin häiriöitä Pohjois-Euroopan lentoliikenteelle. Suurempia ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos läheinen ja suurempi Katla-tulivuori, joka sisältää Eyjafjallajökullia enemmän ryoliittistä magmaa, alkaa osoittaa aktiivisuuden merkkejä. Tulivuoritutkijoiden mukaan Katla-tulivuoren purkaukset voivat peittää koko Islannin tuhkan alle ja aiheuttaa ongelmia myös suuremmalle alueelle. Katla-tulivuoren purkausta on historian saatossa aina edeltänyt Eyjafjallajökullin purkaus. Monet ovat myös miettineet ovatko nämä tulivuoren purkaukset yhteydessä viimeaikaisiin maanjäristyksiin. Eivät ole. Tulivuorenpurkauksia tapahtuu koko ajan Maapallolla, mutta usein ne ovat meren alla tai syrjäisillä seuduilla, joten niiden aiheuttamat seuraukset eivät tavoita suurta osaa Maan väestöstä. Tällä kertaa yksi osui kohdalle, josta vaikutukset ulottuivat suurempaan väkijoukkoon.

Credits: Marco Fulle/Stromboli Online

Linkkejä: Eruptions-blogi, uskomattoman hienoa videokuvaa ja valokuvia purkauksesta

Rosette-kaasusumu

Vastapainoksi avaruudellisia kaasupurkauksia: Rosette-kaasusumu infrapunasatelliitti Herschelin silmillä katsottuna. Kuvassa näkyvät kirkkaat kohdat pölyn keskellä ovat syntymässä olevia, massiivisia (kymmenen kertaa Auringon massaisia) tähtiä. Rosette-kaasusumu sijaitsee noin 5000 valovuoden päässä meistä, ja kuvan jokainen väri vastaa pölyn eri lämpötiloja -263 asteesta (punainen) -233 asteeseen (sininen) lähettäen lämpösäteilyä 250 mikrometristä 70 mikrometriin. Punaisin väri, jonka ihmissilmä näkee on aallonpituudeltaan noin yhden mikrometrin, joten Herschelin kaltaisia infrapunasilmiä tarvitaan, jotta päästäisiin kurkistamaan mitä oikein tapahtuu tähtien syntyalueilla. Kuvan oikeasta reunasta hieman eteenpäin sijaitsee kaasusumun keskusta, jossa majailevat massiiviset tähdet puhaltavat voimakkailla tähtituulillaan ympäröivää kaasua ulospäin, kovertaen sumun keskelle jättimäisen kuplan (kuvan oikean reunan sinimusta alue muodostaa kuplan vasemman puoliskon). Reunalle pakkautuva kaasu tiivistyy ja siitä alkaa muodostua uusia tähtiä. Lonkeromaisten kaasupilvien kärjissä on tiheämpiä kaasun alueita, juuri muodostumaisillaan olevia tähtiä, jotka pystyvät vastustamaan painovoimallaan keskustan tähtituulia jättäen kuitenkin jälkeensä kaasuvanan merkiksi tiukasta kädenväännöstä.

Credits: ESA/PACS & SPIRE Consortium/HOBYS Key Programme Consortia

ESA:n lehdistötiedote

Salamointia Saturnuksessa

NASA:n Cassini-satelliitti on kuvannut salamointia Saturnuksessa ja tutkijat ovat koostaneet niistä videokuvaa. Tämä on ensimmäinen kerta kun salamointia on videoitu toiselta planeetalta. Samoin kuin Maan ilmakehässä, salamien synty Saturnuksessa on sidottu varattujen hiukkasten ja molekyylien liikkeisiin. Saturnuksen ukkosmyrskyt ovat yhtä voimakkaita tai hieman voimakkaampia kuin Maan, mutta niitä tapahtuu huomattavasti harvemmin, suunnilleen yksi kerrallaan, ja ne voivat kestää useita kuukausia. Videossa oleva pilvi on noin 3000 kilometriä pitkä ja sekunnin kestävät salamat valaisevat alueen, joka on noin 300 kilometriä halkaisijaltaan.

JPL:n Lehdistötiedote

Mainokset

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tiedeviikko 2010 Top 10 « uniVersI/O pingbacked : 7 years, 6 months ago

KommentitVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: