uniVersI/OTiedeviikko 18/10

Hubblen teini-ikä on ohi

Viime viikolla yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista ja menestyksekkäimmistä tieteellisistä projekteista täytti 20 vuotta, nimittäin NASA:n avaruusteleskooppi Hubble Space Telescope. Hubblen tieteellistä antia voi seurata täältä, joka koostuu mm. eksoplaneetoista ja pimeästä aineesta aina kaukaisiin galakseihin asti. Syntymäpäivän kunniaksi STScI (Space Telescope Science Institute) julkaisi Hubblen ottaman upean kuvan kaasusumu Carina Nebula:sta ja tässä siitä hieno 3D zoom-up versio:

Juhlan kunniaksi on julkaistu myös video Hubblesta, jonka kertojana on Star Trekistä tuttu Brent Spiner (Data).

Uutta Planck dataa tarjolla

Kosmista mikroaaltotaustasäteilyä mittaava ESA:n Planck-satelliitti antaa vielä odottaa karttaansa maailmankaikkeuden alkuhetkiltä, mutta siinä sivussa tarjoaa kuvia edessäolevilta ”häiriötekijöiltä”. Ja mikä on toisen tähtitieteilijän kohinaa on se toisen dataa. Ensimmäiseksi Planck-tiimi julkaisi kuvan Linnunradan lähialueen pölyjakaumasta ja nyt on tarjolla kuvia tähtiensyntypaikoista, pölyisiä paikkoja nekin. Jotta Planckin datasta voidaan luotettavasti poistaa kaikki etualan kohteet, se havaitsee taivasta useammalla aallonpituudella. Linnunradan magneettikentän mukaan liikkuvat nopeat elektronit lähettävät synkrotronisäteilyä noin senttimetrin aallonpituudella (punainen väri alla olevassa kuvassa), kun taas muutaman millimetrin aallonpituuksia dominoi juuri syntyneiden tähtien voimakkaan säteilyn kuumentama ja ionisoima kaasu (vihreä). Vastaavasti kymmenesosa millimetrin aallonpituuksia hallitsee tähtienvälisen kaasun lämpösäteily (sininen).

Credits: ESA/LFI & HFI Consortia

ESA:n lehdistötiedote

LHC:n ensiaskelia

LHC hiukkaskiihdytin on ottanut askeleen eteenpäin kohti vuoden tavoitetta. LHC:n protonisuihkuja puristettiin onnistuneesti kasaan, jolloin törmäysten määrä nousi kertaluokkaa suuremmaksi, ja LHC saavutti käänteisen nanobarnin verran dataa (eli yksi törmäys per miljardisosa barnia). Vuoden tavoitteeseen on kuitenkin vielä matkaa, joka on miljoona kertaa enemmän dataa.

Uusi italialais-venäläinen fuusioreaktori suunnitteilla

Viime maanantaina lyötiin lukkoon Italian ja Venäjän välinen fuusioreaktorisuunnitelma IGNITOR. Samaan tapaan kuin kansainvälinen fuusioreaktoriprojekti ITER, IGNITOR on myös tokamak, munkkirinkilän muotoinen reaktori joka ohjailee magneettikentän avulla fuusioitavia aineita (yleensä deuteriumia ja tritiumia) äärimmilleen kuumennetussa plasmassa. IGNITOR:n pääasiallinen tavoite on saavuttaa plasmatila, jossa kuumennettu plasma pitää fuusioreaktiot itsenäisesti käynnissä ilman ulkoista kuumennusta. Vastaavasti ITER:n tavoite on tuottaa enemmän energiaa fuusioreaktioista kuin mitä niiden käynnistämiseen tarvitaan.

E-ELT:n rakennuspaikka vahvistui

ESO:n seuraava jättiteleskooppi European Extremely Large Telescope tullaan rakentamaan Chileen Cerro Armazones alueelle muutama kymmenen kilometriä Paranalista, missä sijaitsee ESO:n muita teleskooppeja mm. Very Large Telescope. Loppusuoralla sijaintivaihtoehtona oli Espanjan La Palma saari Kanariansaarilla, jonka lisäksi Espanja oli valmis tukemaan teleskooppia 300 miljoonalla eurolla, mutta Cerro Armazonesin havainto-olosuhteet olivat ratkaisevasti paremmat.

Lyhyesti

  • Vesijäätä ja orgaanista ainetta on löydetty 24 Themis asteroidin pinnalta. Uusi löytö vahvistaa teoriaa, jonka mukaan vesi ja orgaaninen aine olisi kulkeutunut Maahan asteroidien mukana. Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.
  • Parin sadan kilometrin mittainen hiekkamyrsky Saharassa NASA:n MODIS-satelliitin kuvaamana:

    Credits: NASA/Jeff Schmaltz/MODIS Rapid Response Team

Mainokset

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tiedeviikko 2010 Top 10 « uniVersI/O pingbacked : 7 years, 6 months ago

KommentitVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: