uniVersI/OTiedeviikko 24/10

Eksoplaneetta liikkuu sittenkin!

Credit: ESO

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet suoraan eksoplaneetan liikkeen tähden ympäri. Beta Pictoris -tähti sijaitsee noin 60 valovuoden päässä ja sen planeetta Beta Pictoris b kiertää tähteä noin Saturnuksen kiertoradan etäisyydellä tehden siitä lähinnä tähteään kiertävän suoraan havaitun eksoplaneetan. Beta Pictoris on vain 12 miljoonaa vuotta vanha (vrt. Auringon ikä 4.56 miljardia vuotta), 1.75 auringonmassainen tähti ja sitä ympäröi paksu pölykiekko, joka on jäänne luhistuneesta kaasu- ja pölypilvestä, josta Beta Pictoris syntyi. Aikaisemmat havainnot pölykiekosta osoittivat, että se on vääristynyt (kts. kuva alla) ja sisältää toisen kiekon, joka on muutamia asteita kallellaan pölykiekkoon nähden. Tutkijat epäilivät, että syynä tähän vääristymiseen on todennäköisesti massiivinen planeetta pölykiekossa. Vuonna 2003 havaittiinkin pistelähde kahdeksan astronomisen yksikön päässä tähdestä, mutta epäselväksi jäi oliko kyseessä tähteä kiertävä planeetta vai taustataivaan tähti. Vuoden 2009 alussa tutkijat havaitsivat Beta Pictorista uudestaan ja sillä kertaa viereistä pistelähdettä ei näkynyt ollenkaan. Havaintoja jatkettiin myöhemmin sinä vuonna ja heikko pistelähde ilmestyi Beta Pictoriksen vierelle, tällä kertaa toiselle puolelle tähteä kuin vuonna 2003. Tämä havainto varmisti viimein Beta Pictoris b -planeetan olemassaolon, vaikka epäsuoria havaintoja oli siitä saatu jo aiemmin. Tutkimus osoittaa, että eksoplaneettoja voidaan löytää havaitsemalla vääristymiä tähtien pölykiekoissa. Uuden eksoplaneetan massaksi on mitattu suurinpiirtein yhdeksän Jupiterin massaa ja se on juuri oikeaa suuruusluokkaa aiheuttamaan pölykiekon havaitun vääristymisen. Koska Beta Pictoris on varsin nuori tähti, on sen planeetan täytynyt muodostua muutamassa miljoonassa vuodessa. Tämä aika on huomattavasti lyhyempi, kuin mitä tutkijat ovat aiemmin ajatelleet planeetan muodostukseen kuluvan.

Hayabusa ja palanen avaruutta

Huolimatta aurinkopaneelien vaurioitumisesta suuren auringonpurkauksen yhteydessä, joka johti ionimoottoreiden vähentyneeseen energiansaantiin ja matkan viivästymiseen sekä ohjaus- ja navigaatiojärjestelmän häiriöistä, jotka viivästyttivät paluumatkaa kolmella vuodella, Japanin avaruusjärjestö JAXA:n avaruusluotain Hayabusa matkasi Aurinkokunnassa yli viisi miljardia kilometriä laskeutuen välillä 500 metrin pituiselle asteroidi Itokawalle, keräten palasen asteroidia mukaansa ja palaten Maahan viime sunnuntaina komeana tulipallona (katso video alla). ”Asteroidiaines” auttaa tutkijoita ymmärtämään asteroidien koostumuksen lisäksi Aurinkokunnan alkuperää ja evoluutiota. Kyseinen näyte on neljäs avaruudesta Maahan kuljetettu materiaali historiassa, muiden ollessa Apollo-avaruusohjelman näyteet Kuusta, Stardustin näyte komeetasta ja Genesiksen näyte aurinkotuulesta. Onneksi olkoon JAXA!

Viikon video

Simulaatio väriaineen leviämisestä Meksikonlahdelta Atlantille, joka auttaa tutkijoita selvittämään minne öljyvuodon öljy voi loppujen lopuksi päätyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: