uniVersI/OTiedeviikko 41/10

Tämä tiedeviikko on omistettu galakseille:

Galaksien kasvatuksesta

Galaksit muodostuivat maailmankaikkeuteen ennen kuin se täytti miljardi vuotta, mutta ne olivat vielä silloin huomattavasti pienempiä verrattuna tämän päivän galakseihin. Eli jossain vaiheessa galaktista aikuistumista ja pullistumista on täytynyt tapahtua, mutta tutkijat eivät ole olleet varmoja kuinka galaksien evoluutio on aikojen saatossa oikein kehittynyt. Mahdollisia ravintolähteitä nuorelle galaksille on kaksi: sulautuminen suuremmaksi galaksiksi toisen galaksin kanssa tai galaksia ympäröivän kaasun kerääminen hiljalleen itseensä. Törmäämisen kautta kasvavat galaksit ovat olleet Hubblen kuukauden kuvina jo monta vuotta, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet todisteita, että myös toinen ravintolähde on käytössä galakseilla. Käyttäen VLT -teleskooppia tutkijat havaitsivat galakseja, jotka olivat erittäin säännöllisen muotoisia, tasaisesti pyöriviä kiekkoja, joita muut galaksit eivät ole millään tavalla häirinneet. Galaksien punasiirtymäksi valittiin noin kolme, mikä vastaa aikaa noin kaksi miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Vanhetessaan galaksit keräävät raskasmetalleja (eli raskaampia atomeja kuin vety tai helium) niiden keskustoihin, mutta tutkijoiden havaitsemat galaksit sisälsivät keskustoissaan alueita, joiden metallisuus oli matala, koostuen enimmäkseen vetyä ja heliumia sisältävästä kaasusta, mutta joissa oli käynnissä vilkas tähtiensyntyprosessi. Näin ollen tutkijat päättelivät galaksien haalivan kaasua niiden ympäristöstään ja käyttävän sitä muodostaessaan uuden sukupolven tähtiä.

Tieteellinen artikkeli

Galaksijoukkojen raskaansarjan mestari

 

Credit: Infrapuna: NASA/JPL-Caltech/M. Brodwin (Harvard-Smithsonian CfA) Optinen: CTIO Blanco 4-m telescope/J. Mohr (LMU Munich)

Siitä huolimatta, että galaksit olivat huomattavasti pienempiä varhaisessa maailmankaikkeudessa, niin galaksijoukot olivat vastaavasti jättiläisiä tuona aikana. Nyt tutkijat ovat löytäneet galaksijoukon, joka sisältää satoja galakseja ja painaa noin 800 miljoonaa miljoonaa Auringon massaa. Galaksijoukon etäisyys meistä on noin seisemän miljardia valovuotta, joten näemme sen aikana jolloin maailmankaikkeuden ikä oli noin puolet nykyisestä eikä Aurinkokuntaa ollut vielä olemassa. Tämän lisäksi kaikki galaksijoukon galaksit näyttävät vanhoilta, joten galaksijoukon on täytynyt muodostua paljon aikaisemmin, tutkijoiden mukaan noin kaksi miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Jo tuon ikäisenä galaksijoukko oli yhtä suuri kuin Coman galaksijoukko, mutta se on kasvanut todennäköisesti neljä kertaa suuremmaksi tähän päivään mennessä. Havainnot tehtiin uutukaisella South Pole -teleskoopilla, joka havaits nk. Sunyaevin-Zel’dovichin ilmiötä, jossa galaksijoukossa sijaitsevat kuumat elektronit antavat lisäenergiaa mikroaaltotaustasäteilyn fotoneille luoden taustasäteilyyn pienen häiriön. Varhaisen maailmankaikkeuden galaksijoukkojen tutkiminen auttaa tutkijoita ymmärtämään, kuinka pimeä energia ja aine vaikuttivat kosmisten rakenteiden muodostumiseen. Kun maailmankaikkeus oli nuorempi, painovoimalla oli suurempi vaikutus ja galaksijoukkojen oli helpompaa kasvaa suuremmiksi, erityisesti niillä alueilla, jotka olivat ennestään jo tiheitä. Vastaavasti maailmankaikkeuden vanhetessa ja laajetessa pimeällä energialla on yhä suurempi ainetta hajaannuttava vaikutus ja nykyään se dominoi maailmankaikkeuden rakennetta estäen uusien galaksijoukkojen muodostumisen.

Tieteellinen artikkeli

Viikon kuva: Neliögalaksi

Uuden tutkimuksen mukaan osa Linnunradan kierrehaaroista on paikoin suoria, kuten yllä olevassa Tuulimyllygalaksissa. Tutkimuksen mukaan Aurinkokunta sijaitsisi yhdellä kaikkein suorimista haaroista. It’s hip to be square!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: